söndag 30 september 2012

Den som inte springer flyger

Spanjorerna har ett talesätt som lyder "El que no corre vuela". Ordagrannt betyder det "Den som inte springer h*n flyger" men den bildliga betydelsen är att den som inte är fräck är ännu fräckare. Aldrig har det talesättet känts mer aktuellt än nu.

Media över hela världen är upptagna med den katastrofala ekonomiska situationen i Spanien pågår det något avgörande i marginalen. Medan den spanska nationen är svagare och sårbarare än vad den har varit på sjuttiofem år passar den katalanska regionens ordförande Artur Mas och hans brokiga följe av katalanska nationalister på att ta det avgörande steget ut ur den spanska federala staten. Mas har utlyst nyval i november och har uttalat en ambition att utlysa en folkomröstning om oberoende efter det. Man får ju smida medan järnet är varmt...

Men señor (eller hur nu katalanerna stavar det) har gjort sig blind för en faktor: de väpnade styrkorna. Redan har en förening för pensionerade militärer helt korrekt hävdat att Mas borde åtalas för högförräderi. Vad aktiva militärer tycker och tänker håller de för sig själva men man behöver inte vara något geni för att räkna ut vad någon som svurit att offra sitt liv för den spanska nationen om det krävs tycker om en person som vill slita den samma i stycken. Man får inte glömma att Franco var i första hand spanjor men i andra hand militär och hans arv lever i allra högsta grad kvar. Som grädden på moset finns Guardia Civil och "la benemerita" är ofta militanta nationalister.

Jag har i flera år, med stöd av flera spanjorer, sagt att inbördeskriget kommer att återvända till Spanien. Skulle katalanerna göra allvar i sina hot att utropa oberoende är det bäst att de är beredda att backa upp den strävan med vapenmakt. Den spanska armén är kanske inte berömd för sina kapacitet men det finns många män som bär vapen i tjänsten i Spanien och jag vågar påstå att en majoritet av dessa skulle utan tvekan vända dessa mot de som vill splittra nationen.

Hoppas på det bästa men förbered dig på det värsta.

1 kommentar:

  1. I EU skall regionerna regera. Inte nationerna.

    SvaraRadera