torsdag 21 juni 2012

Som en tjuv om natten

Moody´s, en av dessa idag så hatade ratingfirmorna, sänkte idag kreditbetygen för ett antal banker. Som vanligt passade kom rapporten efter börsen hade stängt. Någonstans i ingressen skulle jag länkat direkt till rapporten men Moody´s hemsida verkar vara överbelastade för tillfället. Det blir kanske så när en hel finansvärld tittar på samma hemsida samtidigt.

Mest iögonfallande är nedgraderingen av Morgan Stanley, som nedgraderades med två steg. Men de var inte ensamma och ett antal europeiska banker, som Credit Agricole, BNP PAribas och Deutsche Bank, fick också se sina kreditbetyg sjunka.

Detta med kreditbetyg har ju varit en het potatis. EU vill ju helst slippa dem helt och hållet, trots att de tre stora (Fitch, Moodys och S&P) faktiskt ganska länge har underlättat PIIGS-ländernas finansiering genom att helt enkelt inte sköta sitt jobb. Men precis som i USA passar ju kreditvärderingarna utmärkt så länge de ger utrymme för staten att skuldsätta sig ännu mer. Det är inte lika roligt när värderingen blir ett hinder...

Men kreditinstitutens underlåtenhet att granska ordentligt är på intet sätt ny. Jag googlade runt lite på nätet och hittade den här pärlan på Affärlsvärldens hemsida. Där kan man läsa om hur redan i slutet på nittiotalet var samma firmor i blåsväder för senfärdighet och "ketchupeffekt". När de väl upptäcker hur illa det är ställt går det undan.

Nu ska man kanske inte dra för stora växlar på det. Givetvis måste dessa firmor vara försiktiga och ingen är immun mot rena lögner. Det är ändå intressant att notera hur dessa firmor gång efter annan lyckas återfå investerarnas förtroende. Alla minns väl finanskraschen 2008 och hur värdepapper och banker som ena veckan hade haft högsta betyg plötsligt var mer eller mindre värdelösa.

Man skulle ju tycka att om något så borde det sporra våra politiker att tvinga fram bättre och exaktare kreditvärderingar från dessa firmor, att det skulle säga "Vill ni fortsätta så får ni göra ett bättre jobb". Har det gjort det då? Nej, istället vill EU förbjuda eller åtminstone kraftigt kringskära institutens verksamhet. 

Det verkar inte som att det är så festligt när verkligeheten hinner ikapp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar